Voordelen van een HSP + zelftest!

Gepubliceerd op 27 februari 2019 om 16:49

Twee weken geleden deelde ik met jullie mijn tips om beter om te gaan met je hooggevoeligheid. Ik had het daarin ook over hoe negatief ik mijn hoogsensitiviteit zag, tot ik ontdekte wat voor goede kwaliteiten ik hierdoor bezat. Dat wil ik met jullie delen zodat diegene die het positieve er niet van inzien ook snel tot inkeer komen en beseffen hoe lucky wij eigenlijk wel zijn met dit overgevoelig zenuwstelsel. 

Maar eerst,

wat is een hsp? (High Sensitive Person)

Ik ratel maar door over hooggevoeligheid terwijl er misschien toch mensen nog niet goed weten wat het inhoud. 

Zo een 15 - 20% van de bevolking word geboren met een zenuwstelsel dat genetisch zo is ontworpen dat het gevoeliger is voor subtiliteiten, meer geneigd tot diepzinnige bespiegeling van innerlijke ervaringen en daardoor onvermijdelijk sneller overvoerd word door gebeurtenissen van buitenaf. 

In het Nederlands —> Je zenuwstelsel is overgevoelig, prikkels komen binnen zonder filter, je voelt meer dan andere mensen, denkt dieper na over dingen waar andere niet bij stilstaan. 

De auteur  Elaine N Aron van het boek Hoogsensitieve personen in de liefde, (aanrader!) omschrijft het zo; 

“Hoogsensitiviteit is een aangeboren neiging om wat binnenkomt op een hele diepe subtiele manier met onze zintuigen te verwerken. Niet dat onze ogen en oren beter zijn maar we sorteren wat er binnenkomt zorgvuldiger. 

“ Wij doen dit vaak onbewust, wij weten vaak hoe dingen tot op een bepaald punt gekomen zijn, Een sterke intuïtie. We weten vaak hoe dingen zullen aflopen, maar weten niet waarom we dat weten. “

Ik kon het niet beter formuleren. Zij sloeg de nagel op de kop. Ik hoop dat iedereen die niet hooggevoelig is nu begrijpt wat het inhoud. Ben je niet zeker of jij hooggevoelig bent dan kan je onderaan de test doen! 

De voordelen

  • Authenticiteit —> Ik begin hiermee omdat het mijn meest favoriete kenmerk is! Als hsp hou je van eerlijkheid, oprechtheid, het is haast onmogelijk om jezelf voor te doen als iemand anders. Je bent transparant. Dat is iets wat ik vaak te horen krijg, dat ik open en eerlijk ben, je bent transparant zeggen ze dan. Er is geen masker, geen doen alsof. (Dat wil niet zeggen dat alle niet- hsp’s dit wel zijn natuurlijk!) 
  • Creatief —> Nog zo een leuke eigenschap, houden van creëren en van schoonheid. Kunst, muziek,.. Hier kan je helemaal in opgaan en jezelf uiten.
  • Inspireren —> Mensen worden geraakt door jou, ze worden nieuwsgierig naar die passie die je in je hebt!
  • Intuïtief —> Als je voelt dat het niet goed zit, dan zit het ook niet goed. Vertrouw er maar op dat je gevoel het juist heeft.
  • Verbonden —> Nog iets wat ik vaak hoor; “ bij onze eerste kennismaking voelde ik mij al goed bij jou. Je bent warm en spontaan en ik kan mezelf zijn bij jou.” Dit is iets wat voor mij vanzelfsprekend lijkt, maar blijkbaar kan dit dus niet bij iedereen en wat ben ik gelukkig dat mensen zichzelf kunnen zijn bij mij. Want dat brengt ons weer terug naar nummer 1 authenticiteit, daar hou ik van !
  • Empathie —> Dit is een voordeel, maar enkel zolang er niet geprofiteerd word van je goedheid. Ben je nog niet op punt om te onderscheiden wanneer er misbruik word gemaakt van je goedheid, praat dan eerst met iemand anders erover voor je gaat helpen. Want ons groot inlevingsvermogen zorgt ervoor dat we de wereld willen redden. We zouden liefst iedereen onderdak en eten en onderwijs geven. Maar dit is onmogelijk, beperk je hulp daarom tot mensen die het echt nodig hebben en die niet alleen al je energie nemen maar ook iets teruggeven. Dankbaarheid bv. 
  • Bewustzijn —> We zijn ons heel bewust van dit leven, we zoeken naar de zin van het,- Altijd antwoorden willen hebben, ons altijd verdiepen in dingen. Leergierig. 
  • Intens —> Waar ik ook heel blij om ben is dat ik alles intenser kan beleven, meer geniet van lekker eten, een mooi lied, reizen, de natuur, .. Soms zou ik dat gevoel willen delen. Ik zou dan willen dat iedereen het kon voelen en proeven zoals ik het doe. Soms kijken mensen me raar aan, overdrijf je nu niet een beetje? Ben je nu niet een beetje over-enthousiast, want dat ben ik. Altijd enthousiast over dingen die mij blij maken. Maar ik vind het jammer dat zij niet genieten zoals ik :)
  • Dienstbaarheid —> Je kan ons vertrouwen, we hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel, we willen het de ander naar zijn zin maken. Wij kunnen goed leiden, omdat we dingen heel goed en snel aanvoelen, we zijn creatief in het oplossen van problemen, we hebben een goed zicht op situaties, maar toch kunnen we evengoed de assistent zijn. We voelen ons niet superieur aan iemand anders.
  • Snel begrijpen —> Een half woord is genoeg om te weten waar iemand naartoe wil. Wat het probleem is of wat ze nodig hebben. In relaties is dit echt een plusser! Je ziet wanneer je partner een slechte dag heeft en je voelt en weet bijna meteen wat er niet juist is. Dit is een leuk voordeel voor beide kanten. 

 

Hopelijk zie je in hoe leuk het kan zijn als hsp. Dat niet alles negatief is, in mijn vorige blog HSP - 12 Tips voor de hoogsensitieve persoon kon je lezen hoe je beter omgaat met hooggevoeligheid. 

 

Zelftest - Hoogsensitief of niet?

https://www.hspvlaanderen.be/index.php?p=node0026 

Deze link leidt je naar een test die je kan doen om te zien of jij hoogsensitief bent. De test is ook samengesteld op basis van de onderzoeken van Elaine Aron. Ik ben benieuwd! Laat mij weten hoe je gescoord hebt! Succes!

 

Nieuw account

Ik heb een nieuw intagram account gemaakt, binnenkort komen er ook videos over angst - hyperventilatie en natuurlijk hoe mijn hoogsensitiviteit daarmee te maken heeft. Kei spannend want dit is weer iets nieuw voor mij. Ik ben het al lang aan het uitstellen maar toch ga ik het doen. Omdat een video zoveel meer zegt dan tekst. En omdat ik geen angst meer toelaat in mijn leven ;)

 

Veel liefs,

Olivia 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.