Wat is angst?

Gepubliceerd op 18 februari 2019 om 10:05

Als iemand mij vorig jaar in deze tijd zou gevraagd hebben wat een angstaanval is, zou ik helemaal niet weten wat zeggen. Maar vraag het mij nu en ik schrijf er een boek over. 

Wat is angst? 

Angst is een emotie die opkomt wanneer we ons bedreigd voelen. Het is een emotie die ons helpt te reageren wanneer we in gevaar zijn. Het zet ons overlevingsmechanisme in gang en met de nodige adrenaline kunnen we vechten of vluchten. Dus angst is belangrijk, maar enkel wanneer we in gevaar zijn. Wanneer we angst ondervinden terwijl er niets is om angstig over te zijn dan moeten we dat aanpakken. We worden niet met angst geboren maar het is iets wat wij aanleren. En wat je aanleert kan je ook afleren. 

 

Irrationele angst

Dat brengt mij bij irrationele angst. Wat houd deze in? Dit is de angst die voornamelijk zorgt voor de angst - aanvallen en paniek aanvallen. Het is angst die niet gegrond is bv; je hebt net 3 tassen koffie gedronken, je doet een kleine inspanning en je hart begint te bonzen. Je word hier onrustig door en vraagt jezelf af, is dit normaal? Is er iets ergs met mij aan de hand? Je gedachten gaan van kwaad naar erger, waarom klopt mijn hart zo snel, ga ik sterven? Dit is irrationele angst. Je voelt iets en je kan het niet thuisbrengen, je denkt niet aan de drie tassen koffie die je net op hebt en dat dat een mogelijke oorzaak kan zijn. Je gedachten gaan alleen maar doemscenario's af. Je vind geen verklaring voor wat je voelt en je brein word niet gerust gesteld.

Nog een vb van irrationele angst; je hebt net een horror film gekeken, het is donker en je wil gaan slapen, je hoort een geluid die je niet thuis kan brengen. Hey! Wat is dat? Je maakt je zorgen, zou er een monster zitten? Die beelden van de horror film hebben je gedachten flink op hol gebracht, maar iedereen weet dat er geen monster kan tevoorschijn komen toch? 

Het is angst waarvan je zelf wel weet dat het niet echt is of irrationeel is, maar toch is dat gevoel daar. Vaak ook met de nodige lichamelijke klachten zoals hartkloppingen, zwakke benen, slappe spieren. Je gedachten slaan op hol en je kan ze niet meer tegenhouden. Zo zijn er mensen die angst hebben om buiten te komen, met de auto te rijden, op drukke plaatsen komen. De reden hiervoor leg ik iets verder uit. 

Angst voor de angst

Heb je ergens een angstaanval gehad, op een bepaalde plaats, dan is ons brein getraind om op die zelfde plaats terug in paniek te slaan. Je hebt angst dat andere mensen het merken, je begint al te zweten alleen door die gedachte al. Je kan alleen maar denken aan dat moment waarop je de aanval kreeg op deze plek. Wat zullen anderen zeggen, denken of doen? Je kan je gedachten niet tot rust brengen en voor je het weet is de aanval daar terug. Bij sommige uit het zich in acute hyperventilatie bij andere een zware druk op de borst, zwakke benen, overmatig zweten enz.. Je begint al deze plaatsen te vermijden om dit soort gevoelens niet meer te voelen en omdat je dus angst creëert voor de angst. 

 

Lees ook Chronische hyperventilatie - Vriend of vijand? 

 

Vanwaar kan deze irrationele angst komen?

Onderliggende redenen van angst aanvallen kunnen zijn;

  • Perfectionistisch aangelegd
  • Teveel stress
  • Teveel hooi op je vork nemen
  • Te weinig ontspanning
  • Ongezonde voeding
  • Emotioneel niet in balans zijn
  • Hooggevoelig zijn
  • Onverwerkte zaken uit het verleden
  • Graag controle houden

Het is ook zo dat hoog-sensitieve mensen heel vaak slachtoffers zijn van irrationele angsten. Omdat wij dingen heel goed aanvoelen, wat anderen gelukkig maakt bv of de behoeftes van anderen, wij willen daaraan voldoen en verliezen daardoor onszelf.

Ook mensen die alles TE perfect willen en zichzelf tot het uiterste drijven om alles tot in de kleinste details goed te hebben. Deze ontwikkelen vaak faalangst. Angst om niet zo perfect te zijn, om niet graag gezien te worden, om afgekeurd te worden,..

Als je heel onzeker bent van jezelf en je grote beslissingen moet nemen of knopen moet doorhakken kan er ook angst ontstaan;  is dit wel de juiste beslissing, gaat dit wel goed aflopen, kan ik dit wel aan? Je twijfelt aan jezelf en aan je kunnen. Je acht jezelf niet in staat om juist te beslissen, je zelfvertrouwen is weg of staat heel laag.Misschien heb je niet goed kunnen wennen aan een bepaalde verandering in je leven en daarom heb je angst voor nieuwe dingen, verandering, situaties waar je geen controle over hebt.

Dit alles kan te maken hebben met gebeurtenissen uit je jeugd, onverwerkte emoties, opgekropte gevoelens,.. Angst heeft altijd een onderliggende reden en die moet je eerst achterhalen vooraleer je kan "genezen". Denk nooit dat de angst er altijd wel zal zijn en je nooit zonder angst door het leven kan gaan. De angst zal er altijd zijn omdat wij angst nodig hebben om te overleven, maar deze is niet bedoeld om ons dagelijks leven zo te beïnvloeden dat we niet meer gelukkig zijn!

Je kan over je angst heen komen, sommige met professionele hulp en anderen door zelf te oefenen en te leren achterhalen van waar het komt. 

Huiswerk

Neem een notitieboekje of een blad papier. Schrijf alles op waar jij bang van bent. Wat geeft jou angst en wat maakt jou ongelukkig? Schrijf alles op ook al is het een blad vol. Ook dingen die je in het verleden hebt meegemaakt. Hou dit bij tot de volgende blog. Dan deel ik mijn persoonlijke tips & tricks om gezond om te gaan met angst. Ik leg dan ook uit van waar mijn onzekerheden komen en de onderliggende triggers van mijn angsten.

 

Lees ook Vechten of vluchten + 5 tips tegen angstaanvallen 

 

Veel liefs,

Olivia

Volgen jullie mij al op social media?


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.