Self Concept // jij als individu

Gepubliceerd op 8 april 2019 om 18:54

Wie ben jij zonder je entourage. Zonder je familie, religie of nationaliteit. Wie ben jij als individu?

Twee werelden

Wij worden geboren in een familie en omgeving die wij zelf niet kiezen. Wij worden geplaatst  waar wij “horen” te zijn. Zelf ben ik heel gelukkig met mijn familie en cultuur. Nochtans is het niet gemakkelijk geweest om op te groeien met twee verschillende levensstijlen. Wat je thuis hoort en leert verschilt heel veel van wat je leert en hoort op school. 

Ik was vaak in de war als jong kind. Wij praatten thuis een andere taal, we leefden anders en hadden andere gewoontes. Op school was ik alleen, enig in mijn soort. Er was niemand anders die mijn taal sprak of ook dezelfde levensstijl had. Ik voelde me dan ook vaak eenzaam op school en onbegrepen. Ik hield heel sterk vast aan alles wat ik van thuis uit hoorde en leerde. Wanneer er mensen teveel verschilden van mezelf, sloot ik mij van hun af. 

Opgroeien in twee werelden. Zo zou je het kunnen noemen. Je ziet veel dingen waar je niet aan kan of mag deelnemen. Niet slecht bedoeld natuurlijk, alles is voor onze veiligheid bedoeld. Maar wat als jij er soms anders over denkt? 

Gesloten deuren

Ik besef dat ik veel dingen niet geprobeerd heb of gedurfd heb omdat het geen onderdeel uitmaakte van de gewoontes in mijn cultuur. Vasthouden aan het idee van “dat word bij ons niet gedaan” sluit dan ook veel deuren. Ik heb het dan niet over goedkeuring van de mensen rondom maar over motivatie. Je eigen keuzes maak je zoiezo, maar soms durf je geen andere keuzes maken dan die dat als “normaal” gezien worden omdat er geen motivatie  is. Geen aanzet tot verandering van gewoontes en denkwijzes. Als je hetzelfde denkt en doet zoals de rest dan blijft iedereen gelukkig, of als je doet wat iedereen van je verwacht kom je niet in de problemen. 

 

Self concept// Jezelf analyseren

Soms is het goed om even afstand te nemen van alles wat je “zou moeten” (willen) en eens even stilstaan bij wat jij wil of van iets vind, los van je geloof, cultuur of familie. Hoe kijk jij tegen bepaalde dingen aan, gewoon als jezelf, zonder alle extra dingen die aan jou worden toegevoegd extern. Zonder andere invloeden en overtuigingen. Weet jij wie jij bent? 

Het lijkt een rare vraag. Maar op een bepaald moment in je leven ga je deze vraag begrijpen en ze stellen aan jezelf.

Er is niets mooiers dat je voor jezelf kan doen dan jezelf te aanvaarden voor wie jij bent. Zonder wakker te liggen van wat anderen van je vinden en denken. Om niet te streven naar goedkeuring van je omgeving, maar goedkeuring van jezelf. 

Tradities en gewoontes zijn mooi, maar iedereen word geboren als individu. De etiketten die we daarna opgehangen krijgen zijn extra. Jij kiest zelf tot hoe ver je die wil meedragen in je leven. Of het al dan niet nodig is en of je er gelukkiger van word. Jij kiest zelf wie jij wil zijn. Elke dag opnieuw kan jij jezelf heruitvinden. Yep, die kracht bezit jij :-) en die mag je gebruiken. 

Veel liefs.

Olivia 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.