HSP - 12 Tips voor de hoogsensitieve persoon

Gepubliceerd op 11 februari 2019 om 08:40

Ik heb nooit goed geweten hoe ik ermee moest omgaan, al die grote emoties, me snel gekwetst voelen, altijd in de verdediging gaan wanneer het zelfs niet nodig was, gevoelig zijn voor geluiden en licht en ook geuren. Het was altijd meer het negatieve dat ik ervaarde van mijn hoog sensitiviteit. Maar eens je echt op zoek gaat naar jezelf, vind je zoveel mooie dingen. Wanneer je jezelf durft openstellen en ziet wat moois eruit vloeit dan besef je dat je ook hele goede kwaliteiten hebt dankzij je hooggevoeligheid. 

Hoe cliche dit ook gaat klinken, ik ben dankzij het bloggen en schrijven echt beginnen appreciëren en aanvaarden wie ik ben en hoe ik in elkaar zit. De reacties die ik ervan krijg doen mij alleen maar meer groeien en meer durven! Een tijdje geleden postte ik zelfs een foto van mijn nieuwe haarsnit en ik complimenteerde mezelf er bij. WAUW ! Vrijheid, blij zijn met wie je bent en welke keuzes je maakt. Ik was namelijk niet zo goed in complimentjes geven aan mezelf. Een groot kenmerk van een HSP is het perfectionisme die eraan vasthangt. Alles kan altijd beter, als het met jezelf te maken heeft. Terwijl je de fouten en imperfecties van iemand anders zomaar aanvaard zonder er twee keer bij na te denken!

Het is ook zo dat als je in je jeugd veel negatieve dingen ervaren hebt of misschien niet kon zijn wie je was, je dat gaat compenseren met veel te zorgen voor anderen en anderen tevreden stellen, zodat je toch iets van bevestiging of acceptatie krijgt. Je gelooft niet dat mensen je kunnen accepteren zonder dat je er iets voor moet terug doen. En dat lieve mensen is the key to freedom. Beseffen dat jij NIETS moet doen om aanvaard te worden door anderen. Wie jou niet onvoorwaardelijk in zijn leven of omgeving wil die verdiend nu eenmaal geen plek in je leven. 

Ik heb stappen ondernomen om mezelf onder ogen te komen, om in te zien wat voor iemand ik ben. In mijn jeugd heb ik het vaak moeilijk gehad en mij vaak alleen gevoeld.. Ik wist altijd dat ik net iets anders was dan de andere kinderen maar het maakte mij niet bang, alleen maar eenzaam. Dankzij  een hele draai in mijn leven de afgelopen jaren ben ik erachter gekomen dat ik een hoog gevoelige persoon ben en dat heeft veel dingen opgeklaard. Dat is dus wat ze bedoelen met “groeien”. Ik weet nu heel goed wat dat betekend. Ik kan nu ook Ongeëxcuseerd mezelf zijn. De beste les die ik ooit kon krijgen!

In mijn vorige post over HSP, Intens lees je de kenmerken van mezelf als Hsp. (High Sensitive Person)

 

Ik beloofde jullie tips om te leren omgaan met de hooggevoeligheid. Het zijn tips die mij heel veel helpen en ik raad iedere HSP aan om ze in praktijk te brengen!

Organisatie 

Wij kijken vaak naar het volledige plaatje, wat overweldigend kan zijn. Organiseer en plan!  Je dagen, weken, maanden, hoe meer op voorhand hoe meer rust je zal ondervinden in je hoofd. Ik was een echt chaos mens, sinds ik begonnen ben met alles in te plannen, zowel huishoudelijk als de rest, gaat het veel beter en ondervind ik veel minder stress! 

Acceptatie 

Accepteer dat je niet alles kan. Jij hebt grenzen net zoals iedereen. Wat je nu niet af krijgt kan je inplannen op een andere dag. Stel prioriteiten in!

Kwaliteiten 

Besef dat jij heel veel kwaliteiten hebt als HSP. Het is iets positiefs om hooggevoelig te zijn. Je kan van alles meer intens genieten. Muziek, natuur, eten,..

Zorg

Voor jezelf dan vooral. Uit een lege beker kan je niets meer uitschenken. Dus zorg ervoor dat jou beker altijd gevuld blijft eerdat je voor andere wilt bijvullen. 

Negativiteit

Dismiss alle negativiteit rondom jou. Omring jezelf met positieve en liefdevolle mensen die het beste van jezelf naar boven halen.

Ontwikkeling

Als er iets is dat mij helpt is het opgaan in mijn creativiteit. Ik hou van mode en schrijven, muziek, in die dingen kan ik mezelf volledig laten gaan. Zoek voor jezelf een manier waarin jij jezelf kan ontwikkelen en ontplooien. De uitkomst is geweldig! 

Gevoelens 

Ja wij hebben nu eenmaal hevige gevoelens en sterke emoties. Besef dat deze weer voorbij gaan en niet permanent zijn.

Vertrouw 

Op jezelf en op je gevoel, wij hebben een sterke intuïtie en zullen er niet vaak naast zitten. 

Luister 

naar jezelf en naar je lichaam. Ga niet boven je grenzen en stel vooral grenzen op! 

Nee

Nee zeggen mag! Het maakt jou geen slechte persoon, het maakt jou alleen maar menselijk.

Overprikkelt?

Ga bij jezelf eens naar van waar dit komt, schrijf het desnoods op, zo herken je patronen en weet je op lange termijn wat jou grenzen zijn en waar het jou teveel word. Werk er dan aan om te leren pauzeren of praat met de mensen rondom jou wat zij eventueel kunnen doen om je te helpen wanneer het even teveel word. 

Kritiek

Wij worden vaak opgeslorpt door iedereen zijn emoties dat we niet meer weten hoe we onszelf voelen! Dit laat ons vaak energieloos achter. Kritiek is moeilijk om mee om te gaan voor hoog sensitieve mensen omdat wij zo een sterk beeld hebben van hoe we gezien willen worden door iedereen. Hier komt ook dat perfectionisme weer terug. Wij willen alles perfect en als wij kritiek ontvangen dan betekend dat dat het niet zo perfect was zoals het moest zijn. Dit kan trouwens op elk vlak voorkomen. Huishoudelijk - werk - relaties,…

 

Dit waren de tips, breng ze zeker in praktijk. Heb jij nog een vraag voor mij die je liever niet openbaar stelt, mail dan naar lifestyle@olivialbn.be 

 

Wij zijn niet minder goed of minder normaal dan andere mensen. Ons zenuwstelsel is nu eenmaal gevoeliger dan dat van een ander. Maar we moeten ons focussen op de kwaliteiten van HSP zijn. Die deel ik in een volgende blog ;) 

 

Laat me zeker weten als jullie ook tips hebben, feel free to share, ik hou van bijleren!

 

Veel liefs,

Olivia,

-X-

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

els
4 maanden geleden

Wauw, ik ben er nog maar sinds kort achter dat ik HSP ben. Het is een verademing om je blog te lezen. Fijn verwoord.

Olivia
4 maanden geleden

Geweldig dat je er iets aan hebt Els! Het heeft bij mij lang geduurd om het te aanvaarden en op zoek te gaan naar manieren om het mezelf makk te maken. Veel succes hoor!