Intens

Gepubliceerd op 31 januari 2019 om 07:33

Als ik een woord moet zoeken die mijn hoogsensitiviteit het beste beschrijft dan kies ik voor het woord intens. Want zo beleef ik alles. Intens. Elke emotie, elke gebeurtenis of elk gevoel, beleef ik sterker dan iemand anders. Alles is extreem. Niets ertussen. Niets met mate. Heel veel van alles. 

Een kijkje in het leven van een HSP’tje

Extravert: 

Ik ben een heel open persoon die graag tussen de mensen is. Maar ik moet tijdig maken dat ik even kan ontladen en even alleen ben. Alle prikkels komen vaak zo hard binnen dat het overweldigend is. Zeker op drukke plaatsen, dan voel ik dat alle energie uit mij gehaald word en ben ik nadien uitgeput. Maar geen persoon die het zal merken. 

Zintuigen:

Ik “voel” de sfeer in een ruimte, iemands humeur, iemands mening tegenover mij, ik voel het. Zonder dat er woorden gesproken worden. 

Ik zie ook elk detail, ik merk elk detail op van iemands haar, iemands kleding. Als ik ergens in iemands huis kom, merk ik alles op. Welke harmonie of welke sfeer er hangt. Dit soort dingen vallen mij op zonder er zelf achter te zoeken. Verandering in iemands gedrag, of de woorden die iemand gebruikt. 

Alles word geanalyseerd. Te diep over nagedacht, vaak heel vermoeiend.

“Wat bedoelden ze daarmee, waarom zouden ze zo denken, zouden ze iets tegen mij hebben? Misschien moest ik dit of dat niet zeggen?…”Ik kan er dagen lang mee bezig zijn.

Ook overgevoelig aan geluid en geuren. Als iemand in de badkamer parfum spuit word ik misselijk. Van harde geluiden raak ik in paniek. Het maakt me angstig.

Muziek is een grote uitlaatklep, ik kan me heel goed inleven in de teksten en melodieën van sommige liedjes. Muziek werkt voor mij bevrijdend. Zonder muziek zou ik niet kunnen leven.

Socialyzen:

(is dit een echt woord? Geen idee🤷🏼‍♀️)

Ik zie de mensen ook aan voor wie ze echt zijn. Ik zie door het masker dat sommige dragen. Ik zie elke achterliggende bedoeling van elk woord dat gesproken word. 

Maar ik ga er niet op in. Ik ga niet graag in conflict, want eens ik daaraan begin dan komt alles eruit. Ik sluit mij liever af van die mensen. Ik moet wegblijven van negativiteit want dit legt een enorme last op mij. 

Als iemand nood heeft aan een luisterend oor, dan ben je bij mij op de juiste plek. Ik sta klaar voor anderen dag en nacht, maar ik ga in de fout wanneer ik denk dat anderen dit ook zijn voor mij. 

Ik voel me snel te veel in een groep. Of ongewenst. Het kleinste woord van bevestiging hierop doet mij dan ook dichtklappen. Onzeker voelen. 

Onhandig:

Wanneer mensen naar mijn vingers kijken dan doe ik alles verkeerd of ik laat alles vallen. Ik kom dus vaak heel onhandig over. Of ik doe bepaalde dingen op een rare manier omdat ik weet dat mensen kijken. Terwijl ik het anders gewoon goed zou doen. 

Empatisch

Wanneer mensen met mij praten kan ik mij levendig voorstellen in wat voor situatie zij zich bevinden. Ik voel hun pijn of hun last en ik kan me exact in hun schoenen verplaatsen. Ik heb dan ook een enorme compassie met mensen, een groot inlevingsvermogen, wat zwaar kan wegen op mij want we hebben allemaal onze eigen zorgen en ik trek mij dan ook heel erg de zorgen van anderen aan.

Deler

Ik ben ook heel open. Ik deel snel persoonlijke dingen, soms kan mij dat zuur komen te staan want niet iedereen heeft het zo goed met mij voor als ik met hun. 

Maar het is voor mij onmogelijk om te doen alsof ik gelukkig ben wanneer ik dat niet ben. Ik moet transparant zijn, ik zou met mezelf geen weg kunnen moest ik mezelf voordoen als iemand anders. Ik ben dus vaak te eerlijk. Te open. 

Emoties 

Zoals al de rest zijn ook de emoties heel intens, heel gevoelig zijn voor hoe andere jou zien. Wat andere van je denken of zeggen. Snel in tegenaanval gaan terwijl er misschien geen aanval was van de andere kant. Altijd in verdediging modus - snel verdriet hebben. Alle emoties moeten uiten. Als ik kwaad ben, als ik verdriet heb maar ook als ik blij en gelukkig ben. Alles moet ge-uit worden.

Gelovig 

Veel nadenken over alles. Het leven en de zin van alles rondom ons. Ik ben persoonlijk heel gelovig. God heeft mij gemaakt hoe ik ben. Ik geloof dat Hij met mijn hooggevoeligheid een plan heeft. Er is een reden waarvoor ik intenser dingen aanvoel. 

Presteren

Ik doe het enorm slecht onder druk. Stress periodes en periodes van vermoeidheid zijn fataal voor mij. Dan is er een grote chaos in mijn hoofd en sla ik in paniek. Niet gemakkelijk als je thuis drie kinderen hebt en een baby die maar niet doorslaapt. 

Mijn oudste dochter heeft het ook. Ik merk het aan de manier waarop ze doet en de vragen die ze stelt. Ze kan onhandig uit de hoek komen wanneer er mensen bij zijn en ze stelt vragen waarover andere kinderen niet nadenken. Ze herinnert mij aan mezelf. Altijd aan het dagdromen en altijd diep in gedachten. 

Dit is hoogsensitiviteit. Het is geen ziekte of aandoening het is gewoon hoe iemand is. Gevoeliger. Een 15% van de mensen heeft dit. “Alsof we geen beschermlaagje hebben” schreef iemand. Dat vond ik perfect geformuleerd. Alsof andere mensen een filter hebben voor alles wat binnenkomt en wij niet. Alsof we motor rijden zonder helm. 

 

Mijn volgende blog - tips over hoe ik omga met al deze gevoeligheid. «   »

Reactie plaatsen

Reacties

Rinske
4 maanden geleden

Wat een openhartige beschrijving over jezelf. Ik ben benieuwd naar de tips.

Olivia
4 maanden geleden

Dank je! De tips komen er volgende week aan 🤩 stay tuned 😉