Het mooie Bursa in Turkije (+ 3 must see in bursa)

Gepubliceerd op 19 oktober 2018 11:44

Dit is er eentje voor echte cultuur liefhebbers, ik neem je mee naar dit pareltje uit Turkije en laat je kennis maken met het fantastisch en gastvrij volk.

(Wil je hier naartoe gaan? Bezoek dan zeker deze drie plaatsen!)

We hebben Bursa gekozen omwille van de serie "Istanbullu bride" of "istanbullu gelin" die zich hier afspeelt en die ik toch een beetje "fanatiek" volg :) We hebben alle plaatsen bezocht die echt in de kijker komen in deze serie, helaas kwamen we te laat om het filmen te zien gebeuren, de opnames waren eerder die week.

Maar dat lieten we niet aan ons hartje komen en bij aankomst zijn we begonnen met een zalig, rustgevend ontbijt in "Derebahce" (vrt. Beek-tuin) dit is een openlucht restaurant bekend om zijn lekker uitgebreid ontbijt. Het Turks ontbijt is bij ons Vlaamse mensen beter bekend als lunch. Het gevoel dat deze plaats mij gaf is moeilijk te omschrijven, ontbijten met het geluid van het kabbelende beekje in symfonie met  het kleine watervalletje aan de ingang was enorm rustgevend. Er is geen foto die kan beschrijven wat een mooie plaats dit is. Daarbij nog een tafel vol lekkers en het was een geslaagd begin van de dag! Derehbace staat daarom zeker in de top 3 te bezoeken plaatsen in Bursa!

Ons volgende halte was "uzun çarsi" de oude stad van Bursa. Een enorme lange straat ("bazaar" winkelstraat genoemd) die even lang is ondergronds als bovengronds. De stad is ook bekend om hun goud en de juweliers zijn hier dan ook ontelbaar. Eindeloos winkelen, hele mooie spullen en voor een kleine prijs. De droom van elke shopaholic! Deze "bazaar"bevind zich aan de bekende Ulucami waar wij net op tijd kwamen zodat mijn man het namiddag gebed kon meedoen. Uzun carsi en kapali carsi zijn aan elkaar verweven en je kan niet naar Bursa gaan zonder hier een bezoekje te brengen! Nr twee dus van onze top 3.

We bleven overnachten in het MariGold 5- sterren hotel, (vip room) - die alle sterren verdient heeft! De kamer was enorm groot, een mooi uitzicht en natuurlijk gratis wifi :) Er was ook een spa - room, hammam, fitness ruimte en zwembad aanwezig. Van een massage konden we niet genieten want de dames waren volgeboekt die week.(zucht)

Ook al de moskee's hebben we bezocht, prachtige eeuwenoude gebouwen die heel veel cultuur vertalen. Mensen zitten in de buurt samen thee te drinken wachtend op de "ezaan" (vrtl.oproep tot gebed) een enorm  samenhorigheidsgevoel is wat je hier in de deze kleine straten van Bursa meteen voelt. Ook de taxi chauffeurs zijn heel open en maken meteen een gesprek aan met mijn man en verklappen ons de mooiste plaatsjes om te bezoeken. Ook overhalen ze ons om de uludag -berg te bezoeken, nee niet beklimmen maar bezoeken via de teliferiek :)

De laatste stop "Uludag" mijn favoriet! De grote berg, die je via de "teliferiek" kan bezoeken. Meer dan 2000 m de lucht. Allerlei standjes en kraampjes met overheerlijk lekker eten staan je op te wachten zodra je boven bent. We mogen zeker de kastanjes niet vergeten die hier heel populair zijn. Je krijgt ze gegrild op een stokje, ik ben zelf geen fan van kastanjes maar mijn wederhelft vond het smullen.. Dit is ideale plaats voor rustig picknicken met de familie. Het was de eerste keer dat ik zoiets gedaan heb, we zaten letterlijk tussen de wolken, het was een beetje fris, maar de natuur in deze geweldige stad heeft toch wel ons hartje verovert! We kregen een rondleiding op de berg met de fiets, wat natuurlijk heel plezierig was, fietsen op een berg doe je niet elke dag ;) 

Wat we niet meer bezocht hebben maar voor jou - toekomstige Bursa bezoeker een zekere must is, is het enorme gigantische shoppingcenter "Kent Meydani" volgens mij 5 maal zo groot als de shoppingcenter die wij hier in Vlaanderen gewoon zijn. Ik wou bewust niet naar binnen gaan want het was bijna sluitingstijd en het was onze laatste avond, ik wou mijn hart geen pijn doen met niet alle winkels grondig te kunnen analyseren. Hier was echt geen tijd voor! Een To do voor volgend jaar!

Dit was ons mini reisje naar het mooie Bursa, voor ons het pareltje van Turkije voorlopig. Er zijn nog heel wat steden te bezoeken en ik kan niet wachten tot onze volgende uitstap, die ik natuurlijk nog niet ga verklappen ;)

 

De sfeer hier tussen de Turkse mensen, het echte volk die nog leeft met de waarden van vroeger, heeft mij aan één kant blij gemaakt en aan de andere kant bedroefd. Mensen hier zien er zo gelukkig uit, ze zijn enorm gastvrij en behandelen hun gasten als royalty. Het land gaat momenteel gebukt door crisis. Maar het ontroerd mij om te zien hoe zij er het beste van maken. Een taxi chauffeur verklapte ons dat ze 12 uur per dag werken voor 100 TL dat is minder dan 25 eu bij ons. Heel veel respect voor deze mensen die hun eer hoog houden in alle omstandigheden en hun hoofd niet laten zakken. Ze staan samen als 1 volk achter hun vaderland en wat is deze samenhorigheid geweldig om te zien. 

 

Hopelijk zijn jullie overhaalt om dit pareltje van Turkije eens te bezoeken! Het is zeker de moeite waard.

Olivia 

X

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.